keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Prince: Life & Times: Revised & Updated Edition (Chartwell Books 2016)

Princen ennenaikaisesta kuolemasta on perjantaina 21.4. kulunut vuosi. Poismenon aiheuttamasta shokista toivutaan, vähitellen.

Musiikkirintamalla on edelleen hiljaista. Helmikuussa suuresti rummutettu paluu Spotifyhin ei sisältänyt edes kaikkia Warner Brosin julkaisuja. Mielissämme myyttisiin mittoihin kasvaneen The Vaultin aarteistoa ei ole alettu avata yleisölle. Warnerin marraskuussa 2016 julkaisema ensimmäinen postuumi kokoelma Prince 4Ever sisälsi vain yhden ennestään julkaisemattoman kappaleen vuodelta 1982: Moonbeam Levels.

Marraskuussa 2016 ilmestyi myös artistin uran viimeiset vuodet 2008-2016 kattava uusi painos Jason Draperin Life & Times -kirjasta. LP-levyä senttimetrin verran korkeampi kovakantinen kahvipöytäteos tuli CDONista tilattuna maksamaan postikuluineenkin pari euroa vähemmän kuin joissain lehtipisteissä äskettäin näkynyt aikakauslehti Music Icons' Collector's Edition, Prince: The Story Behind Every Album. Lehti vaikutti kovaan hintaansa nähden niin heppoiselta, että sai jäädä marketin hyllyyn.

Life & Timesin kirjoittaja Draper toimi 2005-2015 monien brittiläisten musalehtien kriitikkona. Draperin arviot olivat epäilemättä monien mielestä tylsää luettavaa, sillä hän ei ampunut yli eikä egotrippaillut briljanteilla kielikuvilla. Hänen kritiikkinsä sisälsivät lukijalle tarpeellisen informaation kompaktissa muodossa. Useimmissa tapauksissa Draper osasi suhteuttaa uuden julkaisun laadun ja merkityksen bändin/artistin uralla ja yleisemmin genressä; ja antoi selvästi ymmärtää, jos jokin oli hyvää musaa riippumatta siitä, mitkä ikinä olivat hänen omimmat musiikilliset mieltymyksensä. Jos Draper piti jostain, oli melko varmaa, että jaoin hänen mielipiteensä. Life & Times jatkaa samoilla linjoilla.


Prince-fanzine Uptownin toimittaja Per Nilsenin Dance, Music, Sex, Romance, Prince: The First Decade (1999) lienee edelleen paras Princestä tehty kirja. Nilsenin kirja oli myös Life & Timesin ensimmäisen painoksen (2008) tärkein lähde. Draperin kirjan uusi painos on kuitenkin tällä hetkellä artistin uran parhaiten kattava. Princen 38 vuoden ura käsitellään levy levyltä, kiertue kiertueelta, sivuprojekteja tai elokuvia unohtamatta. Hiukan kaavamaisesta rakenteestaan huolimatta Life & Times säilyy loppuun asti kiinnostavana luettavana.


Pre-Internet-aikakaudella toisiaan seuranneiden Prince, The New Power Generation ja O{+>/TAFKAP -julkaisujen sekava ajanjakso selkiytyy kirjan ansiosta huomattavasti. Harvinaisuudet, kuten Prince and the Revolutionin julkaisematta jäänyt Dream Factory, Rosie Gainesin julkaisematta jäänyt soolo Concrete Jungle, Princen ensimmäinen omakustanne eli The New Power Generationin Goldnigga ja Andy Allon Superconductor saavat tervetullutta lisävalaistusta.


Artistin uran myöhemmässä vaiheessa kirjan kerronnan painopiste siirtyy musiikista valitettavan paljon taloussotkuihin ja oikeusjuttuihin, mutta se ei suinkaan ole Draperin vika. Princen musiikillinen edelläkävijyys vaihtui 90-luvulla artistin taisteluun levy-yhtiön kanssa oikeudesta omiin julkaisuihinsa ja nimeensä. 90-luvun edelläkävijyys Internetissä taas vaihtui myöhemmin taisteluun yksinoikeudesta omaan musiikkiin ja julkiseen kuvaan myös verkossa. Optimistisempi pohjavire palaa tarinan edetessä tälle vuosituhannelle ja varsinkin nykyiselle vuosikymmenelle.

Uuteen painokseen on jäänyt muutamia pikkuvirheitä, esimerkiksi alkupuolella artistin toimintaan saatetaan viitata preesensissä tai futuurissa. Kaikkia sivuprojekteja ei myöskään käsitellä yhtä suurella pieteetillä: vaikkapa levyn kansikuvaa ei ole laitettu oheen. Nämä ovat pikku puutteita. Kaikki Life & Timesin sisältämä Prince-tietous saattaa olla löydettävissä verkosta, mutta opus kokoaa olennaisimman yhteen niille, jotka edelleen haluavat lukea ja selata fyysisiä kirjoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti