perjantai 10. maaliskuuta 2017

Helle: Out of My Head (V.R. Label)

Raumalaislähtöinen Jussi Helle julkaisi tammikuun lopussa ensimmäisen soololevynsä Out of My Head. Julkaisun yhteydessä Jussi painotti, että esimerkiksi Dion ja Bon Jovin tapaan Helle on bändi. Out of My Head -albumilla Helle on käytännössä Pasi Merisaari Group.

Jussi on parhaimmillaan samettiääninen vokalisti sekä (ei ehkä Out of My Headin kansikuvassa, mutta luonnossa) hävyttömän karismaattinen ja kaunis mies. Hänen lauluäänensä ja klassiset piirteensä ovat sulostuttaneet Wojciech- ja Tyynyt-kokoonpanoistaan tunnetun eksentrikko Jari Oisalon 90-luvun lopun kovaäänisen Oasis-pastissi Glown ja viime vuosikymmenen taitteessa toimineen kovaonnisen spacerock-kokoonpano Telenovelasin keulilla.

Vaikka Telenovelas jäi ideoiltaan keskeneräiseksi, Jussin onni näytti kääntyneen, kun hänen toinen yhtyeensä, vanhan koulukunnan synkeää hardrockia soittanut Harvest Bell alkoi saada tuulta alleen. Jussi oli kerännyt vuosikaudet kannuksia kiertämällä kuppiloissa esittämässä classic rock -covereita ja vokalisti-ihanteensa Jim Morrisonin The Doorsin biisejä. Harvest Bellissä mies pääsi loistamaan samankaltaisen originaalimateriaalin parissa. Yhteistyö yhtyeen kanssa kuitenkin loppui, ja pari vuotta sitten näkemäni Harvest Bell -keikka osoitti, että teiden erkaneminen ei tehnyt b-luokan hiusmetalliin linjansa vaihtaneelle bändille hyvää.

Lopulta muiden biisintekijöiden ambitioita pönkittämään kyllästynyt Jussi päätti toteuttaa haaveensa omaa materiaalia sisältävästä levystä. Omia biisejä oli ruvennut pukkaamaan 2009 ennen Telenovelasin haaksirikkoa ja loput syntyivät 2015, kun Pasi Merisaari yhtyeineen alkoi työstää bändisovituksia Jussin akustisella kitaralla tekemien demojen pohjalta.

Out of My Headin kappaleet on kahta biisiä lukuunottamatta äänittänyt ja miksannut kesällä 2015 ja 2016 legendaarinen Danil Venho. Äänitykset keskeytti vuoden ajaksi Jussilla todettu refluksitauti. Miehen äänihuulista poistettiin patti ja toipilasaikana äänen rasittaminen oli tietenkin kielletty.

Pasi Merisaari Group/Helle vastaa sovituksineen hyvässä ja pahassa albumin musiikillisesta linjasta. Vaikka levyn arvioissa on Jussin coverbiisi- ja Harvest Bell -taustojen takia puhuttu 70-lukulaisuudesta, edustaa Out of My Head päivitettyä versiota 80-luvun hardrockista, jota mitkään popmusiikin modernimmat virtaukset eivät ole hetkauttaneet tippaakaan.

Nimikappale on Jussin ihka ensimmäinen 90-luvun alussa raumalaiselle Twang-yhtyeelle tekemä biisi. Siinä kuuluu selvästi Jussin toisen suuren vokalisti-ihanteen Michael Monroen vaikutus. Toteutus on tyylipuhdas Hanoi Rocks-pastissi ja edustaa nykynäkökulmasta albumin klassisinta rockia. Neljännesvuosisadan kypsymisaika on tehnyt kappaleelle pelkkää hyvää.

Jussin henkilöhistorian tuntien on hyvin luontevaa, että debyyttialbumin ensimmäinen raita Build Me a Fantasy alkaa samankaltaisilla kitaralikseillä kuin Hanoin Bangkok Shocks, Saigon Shakesin starttaava Tragedy. Biisin nimen voi myös nähdä viittauksena Andy McCoyn Building on Traditioniin. Build Me a Fantasy on pätevä perusrytistys, joka ansaitsisi paikkansa kumman tahansa hanoirokkarin levyllä.

Kakkosbiisi Guiding Light on 90-lukulaisempi blueskaavan hardrock, jonka kaltaisia suosikkiyhtyeeni The Mission on myöhempinä vuosinaan viljellyt liiankin tiuhaan. Oasis ei siitä loppujen lopuksi ole kovin kaukana. Plussaa kappale saa tavanomaista rikkaammasta sovituksesta ja etenkin Timo Mansikka-ahon puhaltimista.

Koska Helle haluaa rokata, on levyn kolmaskin kappale All the Way Gone rockia, nimittäin paikallaan junnaavaa rockia, jonka riffi ei tempaa ollenkaan mukaansa. Biisiä on epäilemättä kiva soittaa, mutta valitettavasti ei kuunnella. Kahden minuutin ja 18 sekunnin kohdalla on suvantovaihe, josta voisi kehittää jotain kiinnostavaa.

Konstailematon ja sympaattinen Black Pearls noudattanee melko tarkkaan Jussin alkuperäistä demoesitystä. "Kakkospuolen" avaava Real Might Have Been on albumin parasta antia, tyylikkäästi laulettu ja soitettu melodinen powerpop-biisi, johon Mansikka-ahon Beatles-torvet eivät tällä kertaa istu. Ne on onneksi miksattu aika huomaamattomiksi.

Pasi Merisaaren äänittämässä ja miksaamassa The Mask -kappaleessa on lupaavan painostava tunnelma, jonka loppupuolelle päälleliimattu osoitteeton kitaratiluttelu valitettavasti lässäyttää. Toinen Merisaaren äänittämä ja miksaama balladiraita Frozen Rosary päättää albumin. Siinä pelkkä riisuttu mies ja kitara -tuotanto olisi ollut paikallaan, vaikka Merisaari ei koristelekaan biisiä aivan överiksi.

Out of My Headin julkaisu on osoitus siitä, että tarvittaessa Helle puskee vaikka läpi harmaan kiven saadakseen musiikkinsa ihmisten kuuluville. Suosittelen levyä esimerkiksi niille ihmisille, joiden mielestä Ruisrockissa ei ole tänä(kään) vuonna yhtään rockia tai hyvää esiintyjää. He voisivat pitkästä aikaa piipahtaa levykaupassa tai bändin/Jussin keikalla ostamassa uuden levyn. Out of My Head löytyy myös Spotifysta.

Jussi Helteen ja H. Haikosen Jim Morrison & Ray Manzarek -tribuutti Dead Doors Duo esiintyy Turun Street Bar 95:ssa ensi sunnuntaina iltapäivällä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti