torstai 9. maaliskuuta 2017

Pöllöt: Metsäpalo (Svart)

7/5

"Täällä on niin hyvä olla
en haluu mennä kotiin
en haluu mennä kotiin
sillä tää on mun koti nyt"
(Jukka Herva: Murto)

Pöllöt eivät ole sitä miltä näyttävät. Noin 80-luvulla syntyneiden indiepopin absurdistien nerokkaasti nimetty allstar-kokoonpano on edennyt toisen albuminsa julkaisuun asti. Metsäpalo liittyy toistaiseksi harvalukuisten vuoden levyjen joukkoon.

Aivan mutkattomasti ei vuonna 2015 äänitetyn vinyylin tie olohuoneeseeni käynyt. Metsäpalon julkaisu viivästyi ainakin vuodella ja levymerkki vaihtui esikoislevyn Fonalista obskuurimman osaston Karkia Mistikaksi, sitten "katto korkealla ja seinät etäällä" Svartiksi. Hienosta ja pelottavasta bändilogosta on valitettavasti jostain syystä luovuttu. 

Suomen Eaglesin ja Åbon Lapinlahden Lintujen (kehuja; toim. huom.) musiikillinen linja ei sentään ole muuttunut mihinkään. Bändi on joutunut venaamaan pari vuotta aikamoisen kultaesiintymän päällä! Kolmen biisintekijän ja vokalistin Jaakko Tolvin, Jukka Hervan ja Janne Kauppisen yhteistyö on hitsautunut yhteen pakettiin sopivammaksi kokonaisuudeksi. TolviJarse- ja Kiila -yhtyekumppani Jari Suomisen tuotantojälki on herkullisine kaikuineen petrannut. Metsäpalo soi esikoista vähän kimurantimmin, mutta ei kliinisesti.

Kun Metsäpalo-vinyylit vielä matkasivat Saksan laivalla ja kuuntelin albumia Spotifysta, hätkähdin ainakin pari kertaa Tolvin nimikappaleen alussa kuuluvaa paloauton sireeniä. Toinen bändin tuotteliaimman biisintekijän uusista hittikappaleista on debyytin Lentävän talon tavoin päähän soimaan jäävä anthem Meistä ei tule äitejä. Lyriikoiden arkiset vuoropuhelut riemastuttavat. Almanakka on kulmikkaine kitarariffeineen ja falsettiin kohoavine vokaaliosuuksineen Tolvin kolmas täysosuma.

Esikoislevyn kohokohdaksi nousi Barry Andrewsin Diskona tutumman kosketinsoittaja Hervan apokalyptinen punkfunk Kaikki hajoaa. Saman multakurkun koukkuunsa vangitsevat tarinat Murto ja Nimi ovessa ovat Metsäpalon huippuhetket. Jälkimmäisen liveversio paisui ainakin levykauppa 8Raidan julkkarikeikalla hämmästyttäväksi improvisaatioksi.Kaupungin tyylikkäimmän popparin, The New Tigersin basistina ja Kauppilan Puutarha -yhtyeen laulajakitaristina tunnetun Kauppisen Takaisin kaupunkiin ja Silmät kiinni ovat herkkää ja sympaattista kantrirockia. Laulutemmat pölähtävät.

Neljäs Pöllöt-jäsen on Goodnight Monstersin/Matti Jasun luottobasisti Markus Jalonen. Metsäpalon äänitysten jälkeen Cats on Fire -kitaristina ennen Pöllöjä tunnettu Ville Hopponen vaihtui myös Hiljaiset Kallot/Naantalin Hovi -yhtyeissä äimistyttävään rumpaliin, Matti Jasun levyjä tuottaneeseen Aleksi Frimaniin.

Toista albumia odotellessa Pöllöt äänitti viime vuonna viiden biisin Ympyrän alla -ep:n, joka tuli pihalle vaivihkaa joulun alla. Suosittelen lämpimästi. Pöllöt on huomenna perjantaina keikalla Turun Dynamossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti